dilluns, 20 de gener del 2014

Els Reis d'Orient 2014

Així es com vaig veure la Cavalcada 2014 de Barcelona, des de certa distancia. Aquest es el resum del que vaig captar.

Els Reis d’Orient Melcior, Gaspar i Baltasar arriben al Moll de la Fusta de Barcelona el diumenge 5 de gener a les 16.30 hores, a bord del Pailebot Santa Eulàlia. Allà els rep l’alcalde, que els lliura el pa i la sal com a símbol d’acolliment i hospitalitat i la Clau que obre les portes de tota la ciutat. Des d’allà, es desplacen fins a l’avinguda del Marquès de l’Argentera, on els esperen les carrosses i comparses.

Arribada del Rei Melcior a l'inici de la Cavalcada. El trasllat del Pailebot fins a l'entrada del Parc de la Ciutadella es fa en cotxes d'època.
Darrere arriben els patges Gregori i Estel amb un autobús carregat de joguines.
 La cavalcada comença a les 18 hores amb els llancers de la Guàrdia Urbana seguits del bus històric.
El primer bloc l'obre el Cavall de ferro de la companyia Antigua i Barbuda, empès per 10 persones i muntat pel ballarí Miquel Fiol.
A la Nau Estel, hi anirà l’emissària reial, la patge Estel, interpretada per la cantant i actriu Fiona Rycroft. La nau desprèn espurnes de llum que il·luminen aquest seguici.
La Patge Estel és una noieta màgica i alegre que ve d'un petit poblet de l'Orient llunyà, a la que li agrada jugar i cantar. És màgica i vol ajudar a nens i nenes a que les seves cartes arribin als Reis, i sobretot, saber escollir les seves joguines. Cap joguina violenta, cap joguina que discrimini ningú.
 
Antigament els Reis comptaven amb l' ajuda del criat Gregori, de molt mal geni i amb uns bigotis molt llargs. Tenia uns ulls com taronges i unes orelles que ho senten tot a molts quilòmetres de distància. La seva funció era la de fer d’espieta dels Reis, però amb els anys aquest personatge s’ha convertit en un amable patge que sap si s'ha fet bondat o no, i ho explicarà als Reis perquè actuïn en conseqüència a l'hora de repartir regals o carbó.
Una comparsa divertida i alegre recullen els xumets dels més petits. Tres simpàtics capgrossos amb forma de xumet són els encarregat de recollir els xumets per tal de lliurar-los als Reis. Tradició dels nens i nenes que aprofitaven el vespre del 5 de gener per regalar als Reis els seus xumets.
La Carrossa Correus és la gran oficina dels carters, aquí arriben totes les cartes, es registren i es distribueixen.
El so del galop d’uns cavalls avisa de l'inici del bloc del Rei Melcior. Sis cavalls inflables de color blanc marfil i 4,5m d'alçada, majestuosos i voluminosos, donen pas al Rei Melcior i el seu seguici.
El Rei Melcior, assegut en una trona que recorda les roses del desert, apareix sobre un full del gran atles de països del Pròxim Orient.

El Rei Gaspar arriba després d'un paó gegant, màgic, fet de vitralls inspirats en el Palau de la Música Catalana.

El Rei Gaspar anirà assegut en una trona de disseny oriental i sobre un atlas obert per la pàgina d’una zona d’Àsia
A la carrossa Samsung hi juguen les noves tecnologies. És el centre de logística de la distribució dels regals del rei Gaspar. Envoltat dels seus patges tecnològics podrem veure mitjançant seves tablets si tots els nens i les nenes rebran els regals demanats.
Dos elefants de grans dimensions es passegen al seu ritme, orgullosos d’escoltar el seu rei Baltasar
La Girafa Twiga repeteix l’experiència d'altres anys, però aquest any va venir acompanyada de la seva filleta Sambah. Dues girafes molt simpàtiques que amb el seu llarg coll saluden a tots els nens i nenes que venen a rebre a Ses Majestats.
La carrossa de joguines del Rei Baltasar és un homenatge a la joguina tradicional de corda
La carrossa arriba acompanyada de cinc petits vehicles ocupats per deu personatges, igualment inspirats en les joguines de corda, amb la mateixa estètica poètica i antiga del vehicle del Rei Baltasar. Són el camió de bombers, el dels netejadors, el de fotografies, el d'exploradors i el singular Trastogag, un dels primers vehicles que va crear la companyia La Tal, ple de personatges curiosos. Molt amb l'estètica Steampunk.
La companyia marsellesa Aérosculpture és l'encarregada de donar vida a dos dracs en moviment que volen amb moviments suaus i elegants, i que viuen una història d'amor in situ durant la Cavalcada, sota el títol Transmutations of Dragon.
"L’Hora d'anar a dormir" es la carrossa que tanca la desfilada Reial i vol transmetre, mitjançant un rellotge gegant, el missatge que els nens han d’anar a dormir d’hora si volen que els reis els hi deixin els regals.
Tanquen la Cavalcada les carrosses dels caramels, que aquest any es el primer on son els únics vehicles des dels quals es llençen caramels, equipades amb dos canons llançadors de caramels cadascuna. Sorprenenment efectiu!
Esperant que els reis no ens deixin molt de carbó, ens retirem a sopar i a dormir d'hora, per gaudir del últim dia festiu de les festes nadalenques i tanca un seguit d'activitats tradicionals per aquestes dades.


Font: Ajuntament de Barcelona

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada