divendres, 20 de juny del 2014

La pedrera romana del Mèdol

El Mèdol és una pedrera produïda per la constant extracció de pedra en època romana, declarada Patrimoni de la Humanitat, situada molt a prop de la Via Augusta.

Vista panoràmica de la zona. Podem veure el Mèdol al mig, zones d'extracció, el camí per on s'enduien el material i els nous miradors per als visitants.
Al bell mig la pedrera s'alça una agulla de pedra de 16 metres d’alçada que marca la cota original de la roca abans d’iniciar-se l'explotació, es va deixar com a testimoni del nivell inicial de la muntanya.

La previsió de plantejar anar extraient material però respectant un petit requadra, a mesura que es va fent la prospecció per que quedés com a referent de la muntanya original és, si més no, curiosa.
Es poden veure també els diversos fronts de talla i alguns carreus a mig extreure. Va estar en ús des del segle II aC fins al segle II dC, sense descartar que s'hagués utilitzat també en època medieval.
Detalls de diferents zones d'extracció,
En una de les foses, es pot veure clarament un còdol preparat per ser extret

Després de 6 mesos de retard, deguts a problemes d'agenda de la ministra Ana Pastor, el 18 de juny es va inaugurar sense acta protocol·lari, ja que al final la ministra no va acudir, la rehabilitació de l'espai, finançada per la Fundació Abertis, ja que el monument està al costat de l'Autopista.
Amb aquesta rehabilitació s'ha netejat de vegetació i senyalitzat la zona, però també s'ha tancat l'accés als visitants, que només podran contemplar-la des de l'exterior, amb miradors adequats per tal afecte.

Documentació:
http://www.poblesdecatalunya.cat
http://www.tarragona.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada