dijous, 10 de juliol del 2014

Un dia per Reus

Situada al cor de la Costa Daurada, Reus és reconeguda turísticament pel seu patrimoni d’estil modernista i per la ciutat natal de l'arquitecte Antoni Gaudí. Ens ofereix un agradable passeig pel centre que permet conèixer les façanes modernistes que configuren la ciutat.
Comencem la Ruta del Modernisme a la plaça Mercadal, centre neuràlgic on trobem el Gaudí Centre compartint espai amb el centre d'Informació Turística, l'Ajuntament i la joia de la corona, la Casa Navàs, una de les obres de Lluís Domènech i Montaner que dibuixen la localitat.

Casa Navàs
L'habitatge i establiment comercial de Joaquim Navàs, projectat per Lluís Domènech i Montaner, és un dels millors exemples de modernisme de tota Europa. L'estat de conservació de la vivenda és extraordinari, exceptuant una torre caiguda durant un bombardeig de la Guerra Civil, i la botiga encara està operativa i és de lliure accés durant l'horari comercial.
Casa Navàs
Detall de la glorieta, adornada amb relleus dels seus propietaris.
Casa Navàs
Entrada a l'habitatge. Cal fer reserva prèvia, per poder visitar-la.
Ajuntament de Reus
Fanal a l'entrada de l'Ajuntament

Només donant una volta a la plaça Mercadal ens adonem que molts edificis mostren la moda de principis de segle XX. El treball de la pedra i del ferro en balcons i baranes es pot copsar per tot.

Carrer Major de Reus
Les edificacions modernistes comparteixen espai i decoren els carrers comercials de la ciutat de Reus.
Centre de Lectura de ReusCentre de Lectura de Reus

Entre les botigues del carrer Major, trobem el Centre de Lectura, una entitat privada amb vocació de servei públic que té com a objectiu el foment de la cultura, la catalanitat i el lliure intercanvi d’idees.
Fundada el 1859 pel periodista Josep Güell i Mercader des de 1921, té la seu a un gran edifici al carrer Major (l'antic Palau o Casal dels Tamarit) que va ser donat pel filantrop reusenc Evarist Fàbregas i Pàmies que a més va finançar les obres de remodelació.
La seva biblioteca, va esdevenir una de les principals de Catalunya, amb uns 160.000 volums entre els quals cal destacar 20 incunables i llibres del segle XVI, XVII i XVIII.

Prioral de Sant PerePrioral de Sant Pere

L'església Prioral de Sant Pere, dedicat al patró de la ciutat, va ser inaugurada a 1569. Aquí va ser batejat Antoni Gaudi, que segons sembla, va recrear l'escala interior del campanar en el disseny de les escales helicoïdals de la Sagrada Familia,

Prioral de Sant Pere

Al mateix carrer Sant Joan podem trobar edificis magnífics però en un estat de conservació deplorable
Sembla que la crisi acaba afectant habitatges que en altre temps van ser l'orgull dels seus habitants.
D'altres edificis mostren un aspecte tan cuidat que semblarien de "nova construcció" si no fos per la bellesa de la seva decoració i duració dels materials.


Monuments d'homenatge a reusencs insignes, com Antoni Gaudí i el Pintor Fortuny.

Escoles Prat de la Riba
Escoles Prat de la Riba
Plaça de les oques
A la Plaça de les Oques trobem l'escultura del "nen de les oques", punt de referència local.
Gàrgoles, escuts heràldics i ornamentacions ens obliguen a mirar cap amunt per tots els carrers



 

Detalls de l'entrada del Palau Bofarull (1770), actualment seu del Conservatori de Música.

Un altre exemple de conservació d'una façana històrica.
Reus
Reproducció del "Jueu del Raval" original.
Hi ha tres hipòtesis sobre el seu origen, Ramon Amigó ens aporta la versió que sembla tenir més versemblança: «El propietari de la casa del carrer del Bou que fa cantó amb el raval de Santa Anna la va fer construir i penjar sota la barbacana arran d’haver perdut un plet amb el veí cap a la casa del qual apuntava el dit de la imatge». Els autors de la citada Història gràfica recullen dues altres versions, que –amb tota la raó– consideren contradictòries entre si: «Segons uns era el reclam posat per a cridar l’atenció pel botiguer establert a la casa del davant; segons els altres era l’acusació formulada del propietari de la casa, contra el seu veí, de mal comerciant i de trampós, de jueu».

L'antic escorxador ara s'ha reconvertit en una moderna Biblioteca Pública, conservant les seves estructures i distribucions.


L'antiga Estació Enològica, Conjunt d'edificacions modernistes construïdes entre el 1906 i 1910 per l'arquitecte Pere Caselles. Ara alberga, entre d'altres, les oficines de Incavi


Plaça de Prim
El monument al General Prim, un altre dels fills il·lustres de Reus, presideix la plaça del seu nom, i tanca la volta al centre d'interès històric i artístic de la ciutat.
Continuarem amb la visita a l'Institut Pere Mata.

Documentació: reusturisme

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada